Catering Mutfağı Nasıl Olmalı ?

27-12-2022 16:41
Catering Mutfağı Nasıl Olmalı ?

Kurumsal firmalara veya özel günler için kişilere hizmet veren her catering firmasının, işin mutfak kısmında dikkat etmesi gereken önemli durumlar vardır. Mutfak ekipmanları profesyonel ve daha büyük ebatlarda olduğundan kullanımlarından temizliklerine kadar birçok aşamada dikkat edilmelidir. Burada elde edilen lezzetler direkt olarak sofralarda yer aldığından üretim aşamasında hijyenin ön planda olması gerekir. Bir de işin mutfak düzeni kısmı vardır. Bu alan da sağlanan catering hizmeti uygunluğunda olabilir. Geleneksel ve dünya mutfağından lezzetler sunan firma ile standart ev yemekleri ve aperatif tatlara yer veren firmalar için mutfak düzeni aynı olmayabilir. 

Catering Mutfak Ekipmanları

Toplu yemek hizmetleri aşamasında “catering nedir”, kapsadığı hizmetler nelerdir sorularını çok araştırılmıştır. Çünkü sektör içerisinde bulunan farklı hizmet kollarında firmalar bulunabilir. Ancak ne farklılığı olursa olsun catering mutfak ekipmanları hepsinde benzerliklere sahiptir. Öncelikle mutlaka endüstriyel soğutucu ekipmanlar gereklidir. Et ve bozulabilecek ürünler buralarda muhafaza edilir. İleri düzey bir firma ise soğuk odalar ile et asma aparatları gerekliliktir. Birde bu tarz ürünlerin dilimlenmesi için et parçalama makinesi, kıyma makinesi vb. ürünler de mutfakta bulundurulur. Ürünlerin pişirilmesi aşamasında da çelik tencereler, profesyonel pişirme ocakları, fırınlar vb. ekipmanlar bulunur. Genel olarak sıralayacak olursak ise;

  • Saklama alanları içerisinde deep freeze, endüstriyel derin dondurucular, soğuk odalar, et asma kancaları, vakumlama poşetleri
  • Gıda hazırlığı sürecinde hamur yoğurma makineleri, patates soyma makineleri, et döveceği, patates, et, soğan, sebze ve ekmek dilimleme makineleri, mutfak tartısı, kesme tahtaları, bıçak setleri vb. ürünler,
  • Üretim bölümü içerisinde pişirme ocakları, konveksiyonel fırınlar, çelik tencereler, vok tavalar, hamburger pres kalıpları, yağdanlıklar, rende, kızartma maşası vb. ürünler,
  • Paketleme kısmı içerisinde tabldot veya yemek takımları, streçleme makinesi tarzı ürünler,
  • Yıkama, temizlik alanları içerisinde mutfak evyeleri, sanayi tipi mutfak lavaboları, paslanmaz çelik çöp bidonları gibi ürünler yer alır. 
  • Personel bölümünde kişisel hijyenlerini sağlayacakları hazırlanma alanları, kişisel dolaplar, lavabo ve tuvaletler olur. 

Catering Firmalarda Mutfak Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Catering hizmetleri sağlanırken ekip içerisinde yer alan kişilerin rahat hareket etmesi önemlidir. Mutfak düzeni oluşturulurken de bu göz önüne alınır. Bu yüzden de “catering mutfağı nasıl olmalı” kısmında, hazırlık ekipmanları, pişirme ekipmanları, yıkama ve saklama ekipmanları olarak bir düzen izlenir. Tezgah üstü alanlarda et, hamur ve sebze içina ayrı hazırlık alanları olur. Pişirme, yoğurma ve kesme ekipmanları da bu alanlara göre konumlandırılır. Sebze ve et ürünleri aynı yerlerde kesilmez. Bu yüzden kesim tahtaları da makineleri de farklı olur. Hazırlık alanı ile pişirme alanları arasında personelin ve taşıma araçlarının rahat hareket etmesi gerekir. Düzenleme buna göre yapılır. Mutfak genelinde ise pişirme ve paketleme alanları daha yakın konumlandırılır. Yıkama alanları ise bu alanların daha uzağında olur. Burada kullanılan makineler yüksek basınçlı bulaşık makineleri olmalıdır. İyi bir havalandırma ile alanın temiz havaya sahip olması sağlanmalıdır. 
Tavsiye >> Catering firmaları ne iş yapar ?

Mutfak Planında Göz Önünde Bulundurulması Gereken Alanlar

Yemek hizmeti sağlayan firmalar, et, sebze vb. diğer lezzetleri dışarıdan temin eder. Hem bu aşamada hem de hazırlık süreçlerinde dikkat edilmesi gerekenler de mevcuttur.

  • Alınan ürünlerin son tüketim tarihleri tek tek kontrol edilmelidir.
  • Ürün paketleri de kontrol edilmeli, delik olan, hava almış, görüntüsü kötü olan ürünler kabul edilmemelidir.
  • Ayrıca gelen ürünlerde deneme ihtimali olanlar için de eğer tadı bozuk olan varsa kabul edilmemelidir.
  • Catering mutfak içerisinde tüm personel bone, eldiven ve önlük gibi ürünleri kullanmalıdır. 
  • Çöpler mutfak içerisine daha dış bölgelerde konumlandırılmalıdır. Tek kullanımlık poşetler tercih edilmeli ve bunlar da doldukça mutlaka mutfaktan çıkarılmalıdır.
  • Paslanmaz bakır, çelik ürünler kullanılmalıdır. Bu ürünlerin temizliği de düzenli olarak yapılmalıdır. 
  • Kurumsal catering firmaları daha geniş bir ekiple işlemlerini yapar. Bu yüzden çok daha kısa sürelerle hijyenin sağlanması gerekir.
  • Temizlik ürünleri ile gıda ürünleri aynı alanlarda muhafaza edilmemelidir. 
  • Ürün tüketim tarihleri belirli aralıklarla da kontrol edilmelidir.
  • Mutfak duvarları neme dayanıklı yapıda olmalıdır. Zeminler de kolay temizlenebilir tercih edilmelidir. 
  • Catering firmaları İstanbul gibi büyük şehirlerde daha fazla talep alır. İş yerleri, organizasyonlar, toplu yemekler gibi organizasyonların yoğunluğu buralarda daha fazladır. Bu yüzden ürünlerin hazırlanıp servise hazır hale getirilmesi kısmında dökülme, kırılma durumlarına karşı önlemler alınmalıdır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.